Váchartyán község honlapja

Közlemény a 2017/2018–as nevelési évre történő óvodai beíratás rendjéről

Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket, hogy Váchartyán Község Önkormányzata által fenntartott Váchartyáni Óvodába a gyermekeket a 2017/2018–as nevelési évre a következő időpontokban lehet beíratni:
2017. május 8–án (hétfőn) 8.00- 16.00 óráig
2017. május 9–én (kedden) 8.00- 16.00 óráig
2017. május 10–én (szerdán) 8.00- 16.00 óráig

Közlemény a 2017/2018–as nevelési évre történő óvodai beíratás rendjéről

Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket, hogy Váchartyán Község Önkormányzata által fenntartott Váchartyáni Óvodába a gyermekeket a 2017/2018–as nevelési évre a következő időpontokban lehet beíratni:
2017. május 8–án (hétfőn) 8.00- 16.00 óráig
2017. május 9–én (kedden) 8.00- 16.00 óráig
2017. május 10–én (szerdán) 8.00- 16.00 óráig

A 2011. évi CXC. Nkt. rendelkezései értelmében, a gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-ig a harmadik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától, vagyis szeptember 1-től kezdődően napi négy órát óvodai nevelésben köteles részt venni. A szülő az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján gyermekét köteles beíratni az önkormányzat által közzétett közleményben meghatározott időpontban a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes óvodába.

Akiknek gyermeke 2017. augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, legalább napi 4 órában óvodai foglalkozáson köteles részt venni, de csak szeptember 1-től. Ha a kisgyermek 2014. augusztus 31. után született, akkor csak 2018. szeptember 1-jétől köteles óvodába járnia!

Az óvodai nevelés a gyermekek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló játékos foglalkozások keretében folyik. Az óvodai nevelés a gyermek hároméves korában kezdődik, és addig az időpontig tart, ameddig a gyermek a tankötelezettség teljesítését meg nem kezdi. Az óvoda a gyermek három éves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény.

Óvodai felvétel
Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek - a törvényben foglalt kivétellel - harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő a gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy a településen minden három éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki köteles óvodába járni, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található.

Óvodai beiratkozás
Óvodai beiratkozáskor be kell mutatni:

  • Gyermek anyakönyvi kivonatát,
  • A gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolványt,
  • A szülő személyi azonosító hatósági igazolványát,
  • A szülő lakcímet igazoló hatósági igazolványát.
  • A gyermek TAJ kártyáját

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapján az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülő felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket a kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el. Az óvoda vezetője az óvodai felvételi, átvételi kérelem elbírálásáról, a döntést megalapozó indoklással, a fellebbezésre vonatkozó tájékoztatással 2017. május 25-ig értesíti a szülőt, továbbá az óvodai nevelésre kötelezett gyermek felvétele, átvétele esetén indoklás nélkül értesíti az előző óvoda vezetőjét is.
Az óvodavezető a gyermek óvodai felvételéről hozott elsőfokú döntése ellen a szülő a közléstől számított 15 napon belül a gyermek érdekében eljárást indíthat, a kérelem tekintetében a fenntartó nevében Váchartyán község jegyzője jár el és hoz másodfokú döntést.
A jogorvoslati eljárás szabályait a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet tartalmazza.
Az óvodai jogviszony beiratkozással, a felvételi adatlap kitöltése után válik érvényessé. Az óvodai felvétellel jogviszony keletkezik az óvoda és a nevelésre átvett gyermek (szülője, gyámja) között. E naptól illetik meg az óvodás gyermeket a házirendben foglalt jogok és kötelességek.
Az óvodába felvett gyermek csoportba való beosztásáról az óvoda vezetője dönt, a szülők és a nevelőtestület véleményének figyelembe vételével. Az az óvodaköteles gyermek, aki halmozottan hátrányos helyzetű, napi hat órában óvodai foglalkozáson köteles részt venni.
A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke óvodakötelezettségét külföldön teljesíti köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerinti illetékes jegyzőt. A jegyző tájékoztatásának indoka, hogy az óvodaköteles gyermekek nyilvántartását továbbra is ez a hatóság vezeti.
Az óvodába felvett gyermeket az óvoda nyilvántartja. Ha a gyermek óvodát változtat, további nyilvántartása az átadó óvoda értesítése alapján az átvevő óvoda feladata. Az óvoda törli az óvodába felvettek nyilvántartásából azt a gyermeket, akinek óvodai jogviszonya megszűnik.

Váchartyán.2017.április 20

Bálintné György Enikő
óvodavezető

E-ügyintézés

vachartyan elektronikus ugyintezes logo

e-Önkormányzati Portál

e-Önkormányzati Portál

Parlamenti képviselőnk

Rétvári Bence

Rétvári Bence

Magyarország címere

Magyarország címere

Pest Megye címere

Pest Megye címere

Kormányablak

Kormányablak

Panasziroda

Pest Megyei Békéltető Testület

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.