Váchartyán község honlapja

Egy négyszeres Váchartyáni ironman

2013: AZ IRONMAN és az ULTRAFUTÁS

vachartyan sport ironman 01

Sokféle sportág létezik, s mindegyik más izomcsoport edzettségét igényli, de célzottan azt az izomzatot kell szolgálnia, amely az adott sport teljesítmény elléséréshez szükséges. Az Ironman (vasember) mivel triatlonról van, szó szinte a teljes testet igénybe veszi, hiszen a 3 800 m úszás, a 180 km kerékpározás, s a maratonfutás követi egymást. Én azt gondoltam az ultrafutás messze áll a triatlontól, s állandó, folyamatos futó edzést kíván. Nem így van.
Kolo (Kolonics Tamás) megpróbálta a kettőt ötvözni, s a kiszámíthatatlan, zord, csapadékos időjárás vezérelte telet sem mellőzve edzett. Márciusban lefutotta a Szuper Balaton első napi 48, 2 kilométerét, majd két nap múlva 9 óra alatt körbetekerte a Balatont kerékpárral. Áprilisban végig csinálta a Fighters Run 7 és 14 km-es akadály futását, ahol a sár, a jég, s az áram volt a fő „ellenség”.
Következett a 32 óra szintidőben meghatározott ULTRA BALATON 212 kilométere. „Csak egy kör” a Balaton körül, ami komoly ultrafutás táv. Június 1-én, szombaton 6 órakor rajtoltunk Balatonaligán. Rajtoltunk, mert én kerékpárral kísértem, frissítettem Kolot, vittem a málhát, s közben teljesítettem a bringatúrát. A rajt csapadékmentesen indult, de napközben ötször áztunk el, száradtunk meg vagy öltöztünk át. Az éjszaka volt a legnehezebb, hiszen a látást korlátozta a sötét, az álmosság színre lépett, s nem utolsó sorban már a fáradtság. Vasárnap délelőtt gyönyörű napsütés, hőség nehezítette az amúgy is nehéz órákat, hátra lévő kilométereket, de Kolo futott könyörtelenül. Én már sem ülve, sem állva nem éreztem jól magam tekerés közben, s egyszerűen nem értettem, hogyan képes még mindig futni. Végre Balatonvilágos közelgett, hatalmas emelkedő, ahonnan gyönyörű Balatoni látkép tárult elénk. Kellet már ez a látvány, mert a hosszú, több kilométeres végeláthatatlan utcák, kerékpárút után nem csak a cél közelségét jelentette, hanem a szívünket melengette a magyar tenger szépsége. Aztán dördült az ég, s már szakadt is az eső. Mit sem törődve az esővel, kínokkal célba értünk. Kolo átszakította a saját nevével ellátott célszalagot 31 óra 29 perc elteltével, szint időn belül teljesítve a távot. Nyakunkba akasztották az érmeket. Leírhatatlan érzés volt mindkettőnknek, s abban a pillanatban elfelejtettünk minden fájdalmat, kínt, rosszat, amit addig megéltünk.
Alig egy hónap múlva, július 27-én már Nagyatádon rajtolt KOLO a Triatlon Országos Bajnokságon. A nagy hőségben kegyetlenül hosszú nap után négyszeres Ironman lett 2013-ban. Gratulálunk KOLO!

Szabó Mária

2012 - A vasember éve
vachartyan sport ironman 02

Lassan vége a nyárnak, de Kolo számára a versenyeknek még nem, hiszen hátra van szeptemberben a Nike Nemzetközi Fél maraton, és októberben a Spar Nemzetközi Maraton futás, ami már csak edzésnek minősülő levezetés a versenyek sorában.
A 2012. év a Balaton Supermaratonnal indult márciusban, ahol ismét végig kísértem Őt kerékpárral. A négy napig tartó eseményhez kedvezett az időjárás és Kolo könnyedén végig csinálta immár harmad ízben. Javított is az össz idején 1 óra 15 percet, s egy hét múlva már Debrecenben 3 óra 44 perces maratonit futott, s igen jó eredménnyel teljesítette a Kékes csúcsfutást.
A versenyek tervezésekor nem is gondolja az ember, mennyi minden történhet, hát Vele meg történt. A bal válla kiugrott úszás közben Orfűn, a dupla ironman versenyen. A fájdalom ilyenkor nem is fizikális, hanem lelki, hiszen nem folytathatja, amiért eddig edzett, küzdött. S, bár mindenkinél minden verseny alkalmával fenn áll ez a lehetőség akár profi, akár amatőr, megélni, elviselni igen nehéz, amihez külön erő szükséges. Kolonak ez is kijutott, de bebizonyította, hogy igazi sportember, mert egy ilyen esemény nem állíthatja meg, erős akarata mindent legyőz. Rövid lábadozás után már teljes erőbedobással készült, naponta edzett. Júniusban megmérette magát egy úgynevezett Brutál futás versenyen, ami egy MotoCross felvizezett akadálypályán zajlott Nyáregyházán, ehhez ugyanis még nem igazán volt szükség a vállakra. Meg aztán kellett egy plusz verseny a történtek miatt. A július a kemény edzés sorozat levezető szakasza volt, hiszen közeledett az ironman előtti pihenés, majd a verseny július 28-án. A Hosszútávú Országos Triatlon (ironman) Bajnokságnak minden évben Nagyatád ad otthont. Több száz versenyző rajtolt idén is, s iszonyatos hőséggel kellett megküzdeniük a célba érésig. Kolo így háromszoros ironman.
Az edzés napló arra jó, hogy segítsen Kolonak a felkészülésben, nekem, hogy átlássam mennyi időt is fektetett az edzésekbe. Megdöbbentő. Ebben az évben 253 kilométert úszott, 14 970 kilométert kerékpározott, 3 500 kilométert futott. Szinte felfoghatatlan számomra is, pedig én naponta látom, hiszen órákon keresztül úton van. Néha elkísérem úszni, s én abban kifáradok, ahogy nézem. Igaz nekem a kerékpár a mindenem, s be kell vallanom nem is lennék képes ilyen megmérettetésre. Erre születni kell, s egyfajta elszántsággal kell rendelkezni. Az én csodálatom nőtt az évek során az ironmanek iránt, s többször átgondoltam már, hogy ironman diplomát mennyivel nehezebb szerezni. Kolonak a harmadik. Gratulálunk!

Szabó Mária

2011
Nagyatádon rendezik meg évente a Hosszútávú Triatlon (Ironman) Országos Bajnokságot. Ez évben (2011)július 30-án zajlott, s Váchartyánból a települést képviselve ismét részt vevője volt Kolonics Tamás Váchartyáni ironman. A sok nehézséget, fájdalmat leküzdve ismét teljesítette Tamás a 3 800 m úszást, 180 km kerékpározást, és a 42,195 km maratoni futást. 7.40 perckor rajtolt Gyékényesen a bányatóban a több mint 600 induló, majd 75 km-t kerékpározva vissza Nagyatádra, ott még 3x35 km kerékpározással összesen 180 km –t teljesítve. Mindezen megpróbáltatás után még hátra volt az igazi ironman küzdelem a 11 körös maratoni futás. Egy órával a megadott szint időn belül ért célba, így már KOLONICS TAMÁS KÉTSZERES IRONMAN. GRATULÁLUNK! SZÉP TELJESÍTMÉNY VOLT TAMÁS! Jó egészséget, további sikeres felkészülést kívánunk!

vachartyan sport ironman 03 vachartyan sport ironman 04

„Az ironman nem sport, hanem életforma.”

A sportoló életcélja a sport, s egy sportoló sosem áll le. Kolonics Tamás, akit mindannyian ismerünk már, e sportemberek közé tartozik.

Mindannyian ismerjük, hiszen nap, mint nap találkozunk Vele, amint fut vagy kerékpározik a település különböző pontjain felbukkanva, csupán az uszodában nem látjuk. Nem számít az időjárás, nem számít, hogy hétvége, esetleg ünnep van éppen. Csupán terveznie kell az edzéseket, hogy az ünnepnapokon a családdal lehessen, hiszen délelőtt még belefér karácsonykor is egy futás vagy egy úszás.
Tamás, vagy ahogyan ismerjük KOLO, kölyök kora óta futballozott, több érmet is gyűjtött. Sérülései azonban a sportág folytatását már akadályozták. Az Ő állóképessége, izmai más munkára termettek. A rövid kényszerpihenő alatt sem állt le a futásról, s már szövögette álmait, ami akkor még csak az ironman teljesítésére vonatkozott.

„Most már tudom én is az ironman nem sport, hanem életforma.”

Egy év felkészülés után 2010. augusztus 14-én vált valóra először ez az álom. Ezt a teljesítményét meg előzte az Orfűi fél triatlon, a négy napos Balaton Szupermaraton verseny, s a számára edzésnek minősülő Nike nemzetközi fél maraton, illetve a Spar nemzetközi maraton távok teljesítése. Két utóbbi futóversenyen, azóta is részt vesz, s igyekszik javítani eredményein.

2011-ben a Balaton Szupermaratont másodszor végig futotta, s igazán csak most érezhettem bele magam is, micsoda kihívás ez, mert kerékpárral kísértem Kolot. Nagy élmény volt számomra, s az a tisztelet és csodálat, amit éreztem addig is iránta, még mélyebb együttérzéssé vált, s egyben megérintett a célba érés, és az érem íze. Így júniusban kerékpárral szintén elkísértem a 212 km Ultra Balaton távon, amely Tihanytól Tihanyig teljesítendő. Fantasztikus érzés volt, amikor nekem, az amatőrnek a nyakába akasztották az érmet. Olyankor elfelejti az ember mind azt a kínt, ami e pillanathoz vezet.
Most akkor képzeljük el ezt a 3800 m úszás, a 180 km kerékpározás és a 42,195 km maraton futás teljesítése után. Felemelő, és utánozhatatlan érzés. Ezért edz az ironman, ezért edz Kolo, egyáltalán erről szól a sport.

Mindmellet sok ismerősre, barátra tesz szert az ember, s az Ország különböző településein hallanak Váchartyánról, melyet Kolo képviselhet a sport rendezvényeken.

2011-ben a Kékes Csúcsfutással a hegyet is meghódította, melynek utolsó 200 métere a sípálya.

E-ügyintézés

vachartyan elektronikus ugyintezes logo

Hivatali Portál

elugy banner 2

Parlamenti képviselőnk

Harrach Péter

Harrach Péter

Magyarország címere

Magyarország címere

Pest Megye címere

Pest Megye címere

Kormányablak

Kormányablak

Panasziroda

Pest Megyei Békéltető Testület